There are no translations available.

οδοντιατρικήαποκατάστασηΦανταστείτε μια οδοντιατρική πράξη, στην οποία να έχετε την τέλεια προσθετική αποκατάσταση κατά την διάρκεια μιας μόνο επίσκεψης στον οδοντίατρο και μόλις σε μία ώρα!! Κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό καθώς η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα στις μέρες μας! Η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας βρίσκεται στον τομέα της προσθετικής οδοντιατρικής με το σύστημα CEREC (CEramic REConstruction), το οποίο αποτελείται από έναν συνδυασμό μηχανημάτων (κάμερα σάρωσης, μονάδα κοπής). Το CEREC επιτρέπει στον οδοντίατρο - προσθετολόγο να κατασκευάσει άμεσα μια προσθετική αποκατάσταση (στεφάνη, ένθετο, όψη, επένθετο, γέφυρα) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aded Desing / Computer Manufactured).

 

cerec

Οι περισσότερες οδοντικές αποκαταστάσεις απαιτούν δύο ή τρεις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα προετοιμάσει το δόντι, δηλαδή θα γίνει το κατάλληλο τρόχισμα και η λήψη των αποτυπωμάτων και στην συνέχεια θα γίνει η αποστολή τους στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο . Mέχρι την επόμενη συνεδρία, τοποθετείται στο δόντι μια προσωρινή - μεταβατική αποκατάσταση που στην συνέχεια θα αντικατασταθεί από την μόνιμη αποκατάσταση, όπου συγκολλάται με πρόχειρη κόλλα για να πάρει την τελική της θέση. Στην τρίτη συνεδρία, μετά από πέντε με εφτά μέρες, γίνεται η τελική συγκόλληση. Με το CEREC οι τρεις επισκέψεις συρρικνώνονται σε μια, η οποία διαρκεί από μία ως μιάμιση ώρα και ο ασθενής φεύγει από το οδοντιατρείο με την θήκη του. Η διαφορά μιας θήκης CEREC με την συμβατική - κλασσική μεταλλοκεραμική  είναι ότι το τρόχισμα είναι πολύ συντηρητικό και έτσι σώζεται περισσότερος υγιής ιστός του δοντιού παρέχοντας στον ασθενή μια οδοντική αποκατάσταση που ενισχύει το δόντι.ενθετο

 Η διαδικασία είναι η εξής:

Αρχικά, το τροχισμένο δόντι φωτογραφίζεται με την τρισδιάστατη κάμερα και αποθηκεύεται ως τρισδιάστατο ψηφιακό αρχείο. Έπειτα, χρησιμοποιείται το λογισμικό για να "προσεγγίσει" τη μορφή της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση σχεδιάζεται από τον οδοντίατρο χρησιμοποιώντας κάποιες προτάσεις από το λογισμικό του μηχανήματος, οι οποίες εξειδικεύονται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Όταν η σχεδίαση τελειώσει, οι πληροφορίες στέλνονται στην μονάδα κοπής που θα "σμιλεύσει" την πραγματική αποκατάσταση από έναν κύβο ψημένης και έτοιμης πορσελάνης (και όχι σκόνη - υγρό όπως την συμβατική μέθοδο).

Με το πιο πρόσφατο λογισμικό, οι στεφάνες (θήκες), τα ένθετα, οι όψεις και τα επένθετα μπορούν να γίνουν με το CEREC από 10 λεπτά ως και 2 ώρες.

Εκτός από την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, σημειώνεται πλήθος πλεονεκτημάτων μέσω της Ρομποτικής Οδοντιατρικής, όπως: αποκαταστάσεις τέλειας ακρίβειας - εφαρμογής, άριστη αισθητική και βιοσυμβατότητα. Οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις δεν έχουν καθόλου μέταλλο, καθώς είναι ολοκεραμικές, μονο πορσελάνη, ενώ τα χρωματολόγια είναι πιστά αντίγραφα χρωμάτων οδηγών της οδοντοστοιχίας μας, χαρίζοντας πιστότητα και άριστη χρωματική απόδοση. Επίσης, οι εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει υψηλής ποιότητας και αισθητικής κεραμικά block, τα οποία μιμούνται ακριβώς την δομή και τις φυσικές ιδιότητες (χρώμα, αντανάκλαση φωτός) ακόμη και σε δόντια που έχει γίνει λεύκανση.

Ζώντας στην εποχή της ελάχιστα επεμβατικής ιατρικής - οδοντιατρικής, το σύστημα αυτό προσφέρει λιγότερη αποκοπή δοντιού, χαρίζοντας αισθητά πλεονεκτήματα. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζονται αποτυπώματα, πολλές αναισθησίες και ραντεβού, δημιουργία προσωρινών - μεταβατικών εργασιών με τα γνωστά προβλήματα, όπως ευαισθησία δοντιών, σπάσιμο ή ακόμα και το ξεκόλλημα των προσωρινών αποκαταστάσεων.
χαμογελο

Γιατί Ρομποτική Οδοντιατρική;

 • Ταχύτητα και ακρίβεια στην προσθετική αποκατάσταση.
 • Λειτουργικά και αισθητικά αρτιότερη αποκατάσταση.
 • Άμεση ακρίβεια και εφαρμογή στα όρια με τα ούλα, ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί του περιοδοντίου αφού υπάρχει καλύτερη βιοσυμβατότητα.
 • Δεν υπάρχουν καθόλου μέταλλα, έχουν όμως σκληρότητα μεγαλύτερη από αυτή των μετάλλων.
 • 'Αριστη χρωματική απόδοση και πιστότητα χρωμάτων.
 • Απόλυτη απομίμηση της δομής και των φυσικών ιδιοτήτων των δοντιών (χρώμα, ανάκλαση φωτός).
 • Συντηρητικότερος τροχισμός των δοντιών που αποτρέπει από αναισθησία ή ακόμα και από νέκρωση του πολφού.
 • Αποφυγή έντονης αναισθησίας.
 • Αν ο οδοντίατρος έχει στον εξοπλισμό του συσκευή ηλεκτρονικής αναισθησίας η διαδικασία του τροχισμού των δοντιών γίνεται μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη.
 • Ο ασθενής δεν αισθάνεται το ενοχλητικό μούδιασμα μιας στελεχιαίας αναισθησίας.
 • Μετά από μια μόνο επίσκεψη ο ασθενής φεύγει από τον γιατρό του με το ολοκαίνουριο χαμόγελό του!