There are no translations available.

glow january 2015 2

Bright smile

Ποιες είναι οι δημοφιλείς θεραπείες στην αισθητική Οδοντιατρική, τι προσφέρουν οι νέες εξελίξεις και ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες μας; Η οδοντίατρος ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ μάς δίνει τις απαντήσεις.

Ποια είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία στην αισθητική Οδοντιατρική αυτήν τη στιγμή; Η οδοντική λεύκανση (bleaching) με KTP laser και χρήση λευκαντικού παράγοντα (υπεροξείδιο του υδρογόνου), που δεν έχει καμία επίπτωση σε δόντια και ούλα. Αν υπάρχουν στραβά δόντια ή έντονα σφραγίσματα ή το χρώμα από τη λεύκανση δεν ικανοποιεί, υπάρχει το teeth recountouring, το bonding, οι προ- κατασκευασμένες όψεις ρητίνης ή πορσελάνης.

Τι ακριβώς είναι το bonding; Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο στην οποία, χωρίς να τροχίσουμε τα φυσικά δόντια, με τη χρήση ειδικών υλικών και σε μια μόνο επίσκεψη, επεμβαίνουμε στο σχήμα και στο χρώμα των δοντιών. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και μπορούμε ν’ αποκτήσουμε το επιθυμητό σχήμα, καλύπτοντας κενά, μεγάλες δυσχρωματικές εμφράξεις, ν’ αποκαταστήσουμε σπασμένα κοπτικά άκρα (teeth recontouring), να διορθώσουμε συγκλεισιακά προβλήματα, να καλύψουμε απονευρωμένα δόντια ή να διορθώσουμε στραβά δόντια όταν ο ασθενής δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να υποστεί μια ορθοδοντική θεραπεία.

Υπάρχει κάποια τεχνική με πιο μόνιμο αποτέλεσμα; Ναι, οι όψεις πορσελάνης. Με αυτές διορθώνουμε κάθε ατέλεια των οδοντικών τόξων, προσφέροντας ένα dental face lift. Επαναφέρουμε τα δόντια στην αρχική τους κατάσταση, διορθώνοντας την κάθετη διάσταση και κάνοντας τα χείλη να φαίνονται πιο σαρκώδη. Στους καπνιστές μειώνουμε τις ρυτίδες >του άνω χείλους, τονίζουμε τα ζυγωματικά και απαλύνουμε τις ρινοχειλικές αύλακες.

Κατακλυζόμαστε συνεχώς από νέες εξελίξεις στον χώρο της υγείας. Συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Οδοντιατρική; Σήμερα, η αισθητική Οδοντιατρική εφαρμόζεται με γρήγορες και ανώδυνες μεθόδους, με προβλέψιμα από πριν και άριστα στην εφαρμογή τους αποτελέσματα, σύντομα και οικονομικά. Η τελευταία εξέλιξη λέγεται Ρομποτική Οδοντιατρική CAD/CAM-CEREC. Πρόκειται για μια από τις πιο δυναμικές,πρωτοποριακές κι εξελίξιμες ιδέες, που ξεκίνησε από μια έμπνευση του Dr Mörmaan και των μηχανολόγων φίλων του το 1980 για να εφαρμόζεται τώρα στα ιατρεία μας.

Πώς λειτουργεί το CAD/CAM-CEREC και τι προσφέρειστους ασθενείς; Το σύστημα αποτελείται από δυο μέρη: ένα μηχάνημα ψηφιακής σάρωσης, που αφού τροχίσουμε τα δόντια, με τον σαρωτή παίρνουμε μία φωτογραφία τους και μέσω του λογισμικού Cerec σχεδιάζουμε ψηφιακά μέσα σε 10’ την τελική αποκατάσταση. Σ’ αυτό το στάδιο, μπορούμε να παρουσιάσουμε την τελική αισθητική αποκατάσταση στον ασθενή και να διορθώσουμε ή να επισκευάσουμε οποιαδήποτε ατέλεια.Το μηχάνημα μας δίνει δυνατότητες αισθητικής τελειότητας,αφού ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά είναι δυνατή η τροποποίηση χρώματος στον ασθενή για τη μετέπειτα αισθητική αποκατάσταση. Το δεύτερο μέρος του συστήματος Cam είναι το κοπτικό μέρος, ένας «τόρνος» υψηλής ακρίβειας που κόβει κι επεξεργάζεται τα -κεραμικά- blocks, προσδίδοντας τελικό σχήμα και μορφή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής; Οι αποκαταστάσεις που κάνουμε είναι ολοκεραμικές, έχουν υψηλή αντοχή, βιοσυμβατότητα, μακροβιότητα κι αισθητική απόδοση και μ’ αυτό μπορούμε να κατασκευάσουμε μεμονωμένες στεφάνες, όψεις, γέφυρες κι ένθετα. Η διαφορά της είναι η παντελής απουσία μέτρων που προκαλούν δυσφορία ή τάση εμέτου στον ασθενή, η απόλυτη ακρίβεια και πιστότητα και η ενεργή συμμετοχή του ασθενή στη δημιουργία του χαμόγελού του. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής φεύγει με τα τελικά δόντια σε μία μόνο επίσκεψη, αφού το κοπτικό μηχάνημα τα κατασκευάζει σε 20’. Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα «μακιγιάζ», δηλαδή, απόλυτη εξατομίκευση του χρώματος της αποκατάστασης.

Ποιες άλλες εξελίξεις στον χώρο της Οδοντιατρικής υπόσχονται καλύτερη υγεία των δοντιών μας; Υπάρχουν ευχάριστα νέα και για τους ασθενείς που φοβούνται τη βελόνα: η νέα, ανώδυνη αναισθησία. Ένα μηχάνημα κατευθυνόμενης ηλεκτρονικά παρεχόμενης αναισθησίας χωρίς βελόνα, που «μουδιάζει» τοπικά τα δόντια, χωρίς την ενοχλητική αίσθηση μουδιάσματος. Επίσης, η ψηφιακή ακτινογραφία μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε την ακτινογραφική απεικόνιση του δοντιού και να διαγνώσουμε προβλήματα που θα ήταν αδύνατο να διαγνωσθούν παλαιότερα και μάλιστα, με την πρόσληψη σχεδόν μηδενικής ακτινοβολίας. Στην υπηρεσία της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι, επίσης, τα lasers για ουλοπλαστική (gum line) ή ακόμη για την ανώδυνη απομάκρυνση της τερηδόνας χωρίς τον τρομακτικό τροχό, η οζονοθεραπεία, οι υπέρηχοι και τα εμφυτεύματα. 

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του ιατρείου σας; Στόχος, επιθυμία κι επιδίωξή μας είναι ο ασθενής να έρχεται στο ιατρείο μας ευχάριστα, να συμμετέχει στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι απόλυτα προβλεπόμενο από τον ίδιο, αφού όχι μόνο το έχει δει τρισδιάστατο, αλλά έχει κάνει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις, και να φεύγει χαμογελώντας, γιατί επένδυσε σωστά τον χρόνο, την υγεία και τα χρήματά του!


" Άλλωστε το ωραίο, υγιές χαμόγελο
είναι δικαίωμα, απαίτηση και
προσδοκία όλων μας! "