There are no translations available.

Happy Smile

  

altΜια εποχή γιορτής και χαράς, όπως είναι τα Χριστούγεννα, μπορούμε ανάμεσα στ' άλλα, να προσφέρουμε δώρο στον εαυτό μας ένα λαμπερό χαμόγελο! Η οδοντίατρος ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ μας εξηγεί τον τρόπο που θα το αποκτήσουμε.

Η εποχή μας είναι δύσκολη, αγχωτική, οικονομικά ασταθής. Δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε στον οδοντίατρο με συνεχείς επισκέψεις, ενώ παράλληλα, το στρες που μας δημιουργούν οι νέες κοινωνικές κι εργασιακές συνθήκες μάς αποτρέπει από επώδυνες, ακριβές και χρονοβόρες διαδικασίες. Η Οδοντιατρική μας επιτρέπει γρήγορα, ανώδυνα κι εύκολα ν' αποκτήσουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο σε μία ή δύο μόνο επισκέψεις!

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η Αισθητική Οδοντιατρική, που πρέπει να συμβαδίζει με την άρτια υγεία και λειτουργία του στόματός μας, μπορεί να εφαρμόζεται με ανώδυνες μεθόδους, με προβλέψιμα από πριν και άριστα στην εφαρμογή τους αποτελέσματα, σύντομα και οικονομικά. Η τελευταία εξέλιξη λέγεται ρομποτική οδοντιατρική (Cad/Cam-Cerec). Πρόκειται για μια απ' τις πιο δυναμικές και πρωτοποριακές ιδέες, που ξεκίνησε από μια έμπνευση τού Dr Morman και των μηχανολόγων φίλων του το 1980, και τελειοποιήθηκε για να εφαρμοστεί στα ιατρεία μας. Το Cad/Cam-Cerec αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα ρομποτικής οδοντιατρικής, ενώ χιλιάδες οδοντίατροι κατασκευάζουν κατά μέσο όρο μία αποκατάσταση κάθε 10''. Το σύστημα έχει 25 χρόνια πρακτική κλινικής εφαρμογής, έρευνας και τεχνογνωσίας και αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο είναι ένα μηχάνημα ψηφιακής σάρωσης (Software- Cad), που αφού τροχίσουμε τα δόντια, με τον σαρωτή παίρνουμε μία φωτογραφία τους και μέσω του πολυδύναμου λογισμικού Cerec σχεδιάζουμε ψηφιακά μέσα σε 10' την τελική αποκατάσταση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή. Το σύστημα έχει «προσομοιωτή», που καθορίζει τη σχέση του με τ' άλλα δόντια του οδοντικού φραγμού, τη σύγκλισή του και την αισθητική που θα του αποδώσουμε. Με τη βελτίωση του λογισμικού, που έγινε τελευταία στο μηχάνημα (Cerec- Apollo), μπορούμε να παρουσιάσουμε την τελική αισθητική αποκατάσταση και να διορθώσουμε ή να επισκευάσουμε οποιαδήποτε ατέλεια. Το μηχάνημα μας δίνει δυνατότητες αισθητικής τελειότητας, αφού ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά είναι δυνατή η τροποποίηση χρώματος για τη μετέπειτα αισθητική αποκατάσταση. Το δεύτερο μέρος του συστήματος είναι το κοπτικό μέρος, ένας «τόνος» υψηλής ακρίβειας που κόβει κι επεξεργάζεται τα κεραμικά blocks, προσδίδοντας το τελικό σχήμα και τη μορφή.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

Οι αποκαταστάσεις που κάνουμε με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ολοκεραμικές (δεν υπάρχει καθόλου μέταλλο), έχουν πολύ υψηλή αντοχή, βιοσυμβατότητα, εφαρμογή, μακροβιότητα κι αισθητική απόδοση. Μ' αυτό μπορούμε να κατασκευάσουμε μεμονωμένες στεφάνες, όψεις, γέφυρες, ένθετα, δηλαδή, όλες τις θεραπείες κι εφαρμογές της Αισθητικής Οδοντιατρικής. Η διαφορά αυτής της μεθόδου σε σχέση με τη συμβατική που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η παντελής απουσία μέτρων, που προκαλούν δυσφορία ή τάση εμετού στον ασθενή, η απόλυτη ακρίβεια και πιστότητα, η συμμετοχή του ασθενή στη δημιουργία του χαμόγελού του, αφού πριν κατασκευασθεί τελικά έχει τη δυνατότητα να το δει, και να προσομοιωθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα στην οθόνη Cad-Cam, να συζητηθεί, να γίνουν αλλαγές και το αποτέλεσμα να μεταφερθεί με πιστότητα στην αποκατάσταση μέσα στο στόμα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής φεύγει με τα τελικά του δόντια σε μία μόνο επίσκεψη, αφού το κοπτικό μηχάνημα τα κατασκευάζει σε 20'. Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα «μακιγιάζ», δηλαδή, απόλυτη εξατομίκευση του χρώματος της αποκατάστασης, δημιουργώντας το τέλειο αισθητικά και λειτουργικά χαμόγελο.

Υπάρχουν, όμως, ευχάριστα νέα και για τους ασθενείς που φοβούνται τη βελόνα της αναισθησίας που απαιτείται να γίνει πριν τροχισθούν τα δόντια. Η καινούργια, ανώδυνη αναισθησία. Ένα μηχάνημα κατευθυνόμενης ηλεκτρονικά παρεχόμενης αναισθησίας χωρίς βελόνα, που μουδιάζει τοπικά τα δόντια, χωρίς την ενοχλητική αίσθηση μουδιάσματος για ώρα μετά, όπως στην κλασική αναισθητική μέθοδο, με το γνωστό στράβωμα του χείλους και τη δυσφορία στη μάσηση.

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Μερικές απ' τις τελευταίες εξελίξεις στην Αισθητική Οδοντιατρική είναι η ψηφιακή ακτινογραφία, που μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας την ακτινογραφική απεικόνιση του δοντιού και να διαγνώσουμε προβλήματα, που θα ήταν αδύνατο να διαγνωσθούν με παλιότερες τεχνικές και μάλιστα με την πρόσληψη σχεδόν μηδενικής ακτινοβολίας. Στην υπηρεσία της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι τα lasers για ουλοπλαστική (gum line) ή ακόμη για την ανώδυνη απομάκρυνση της τερηδόνας, χωρίς τον τρομακτικό τροχό ή οζονοθεραπεία, οι υπέρηχοι και, βέβαια, τα εμφυτεύματα. Στόχος κι επιθυμία μας είναι ο ασθενής να έρχεται στο ιατρείο ευχάριστα, να συμμετέχει στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι απόλυτα προβλεπόμενο απ' τον ίδιο, αφού όχι μόνο το έχει δει τρισδιάστατο, αλλά έχει κάνει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις και να φεύγει χαμογελώντας μ' ευχαρίστηση, γιατί επένδυσε σωστά τον χρόνο, την υγεία και τα χρήματά του!

 

INFO :

- Facebook : Dental Office

-Youtube:  Maria Hatzaki

-WebSiteThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

πηγή : Περιοδικό Glow Δεκέμβριος 2013