There are no translations available.

 

Ξεκινήστε με έναν καλό καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους, αφαιρέστε τυχόν χρωστικές από τροφές, ποτό και κάπνισμα με τη μέθοδο του air flow και ζητήστε να εκπαιδευτείτε στη σωστή  στοματική υγιεινή που θα εφαρμόσετε στο σπίτι.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται προ των πυλών. Ο κό­σμος τις περιμένει με ανυπομο­νησία, λόγω της ευχάριστης ατμό­σφαιρας, την οποία έχει τόσο ανάγκη... Ποια καλύτερη ευκαιρία, λοιπόν, για να ανανεώσουμε το χαμόγελο μας και να φροντίσουμε την υγεία μας;

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε, ωστό­σο, τι μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρο σας, για να χα­μογελάτε άφοβα και να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας ώς τα Χριστούγεννα;

01. Κάντε οδοντικό καθαρισμό και αεραπόξεση (air flow). Καλό είναι να προγραμματίζουμε το εξάμηνο follow-up πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να νιώθουμε πολύ καλύτερα, έχον­τας ένα καθαρό στόμα. Γι' αυτόν τον λόγο ξεκινήστε με έναν καλό καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους, αφαιρέστε τυχόν χρωστικές από τροφές, ποτό και κάπνισμα με τη μέθοδο του air flow και ζητήστε να εκπαιδευτείτε στη σωστή στοματική υγιεινή (σω­στό βούρτσισμα, χρήση νήματος, στοματικό διάλυμα), που θα εφαρ­μόσετε στο σπίτι.

02. Κάντε λεύκανση. 1-1 πρώτη σκέψη όλων μας, μόλις θελήσουμε να ανανεώσουμε το χαμόγελο μας -ιδίως πριν από τις γιορτές. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εκθαμβωτικό.

Η λεύκανση γίνεται με χρήση υπε­ροξειδίου του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου, που, με τη βοήθεια μιας λάμπας LED ή ενός ΚΤΡ la­ser, διεισδύει στην αδαμαντίνη και διαλύει τις συσσωρευμένες χρωστικές. Δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη, ενώ, αν συνδυαστεί με νάρθηκες νυκτός με λευκαντικό στο σπίτι, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και διαρκέστερο. 1-1 λεύκανση έχει διάρκεια 3-6 χρόνια, ανάλογα με τη συντήρηση που θα γίνει. Οι επισκέψεις που θα χρειαστούν είναι μία με τρεις.

03. Κάντε teeth recontouring, brite smile. Αν έχετε δόντια με φθορές, κοντά ή με μικρές ατέ­λειες, αυτή η μέθοδος, σε συν­δυασμό με τη λεύκανση, θα σας

χαρίσει γρήγορα και ανώδυνα ένα λαμπερό χαμόγελο.

04. Κάντε bonding ή όψεις ρη­τίνης. Σε ένα και μόνο ραντεβού, που διαρκεί δύο ώρες, ο αισθητικός οδοντίατρος θα διορθώσει τα ρα­γισμένα ή σπασμένα δόντια, τα μεγάλα κενά, τις δυσχρωμίες και μικρά ορθοδοντικά προβλήματα και θα δώσει στα δόντια σας το επιθυμητό αποτέλεσμα. 1-1 διαδι­κασία είναι απλή και ανώδυνη, δεν τροχίζονται τα φυσικά δόντια, ενώ το υλικό που τοποθετείται διαρκεί έως 8 χρόνια (με την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι θα γίνεται η σωστή συντήρηση κάθε εξάμηνο).

05. Κάντε όψεις πορσελάνης. Είναι γνωστόν ότι αποτελεί την πιο διαδεδομένη και, συνάμα, την πιο αγαπημένη αισθητική μέθοδο αποκατάστασης των σταρ του Χόλιγουντ. Είναι η καταλληλότερη για μεγαλύτερα αισθητικά προ­βλήματα των δοντιών και απαιτεί τον συνδυασμό εξειδικευμένων γνώσεων του γιατρού, ειδικό τε­χνολογικό εξοπλισμό και έμπειρο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

06. Μάθετε για τα direct veneers και τα lumineers. Τα direct ve­neers είναι προκατασκευασμένες όψεις πορσελάνης, οι οποίες προσαρμόζονται στα δόντια σας σε ένα και μόνο ραντεβού, χαρίζον­τας εκθαμβωτικό χαμόγελο. 1-1 μέθοδος αυτή αποτελεί άμεση και εύκολη λύση, εντελώς ανώδυνη και σε τιμή πιο προσιτή, συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης. Τα lumineers είναι όψεις με πάχος φακού επαφής, που συγκολλούνται στο δόντι -αν βέβαια οι προοπτι­κές το επιτρέπουν-, αφού πρώτα παραγγελθούν σε κεραμίστα τεχνίτη.

07. Αποχωριστείτε τα παλιά, μαύρα σφραγίσματά σας και αποκτήστε νέα, ολόλευκα. Το μαύρο σφράγισμα μπορεί να θε­ωρούταν κάποτε ανθεκτικό, δεν είναι ωστόσο και τόσο «αθώο», όσον αφορά την υγεία μας. Ως γνωστόν, αποτελεί κράμα μετάλ­λου που περιέχει υδράργυρο - ένα βαρύ μέταλλο που ενοχοποι­είται για πολλά προβλήματα. Παρότι αμφισβητείται η ύπαρξη άμεσου κινδύνου, συνίσταται για προληπτικούς λόγους η αντικατάστασή τους με λευκά σφραγί­σματα ρητίνης ή ένθετα πορσε­λάνης.

08. Χρησιμοποιήστε νάρθηκες νυκτός από σιλικόνη. Σε περί­πτωση που τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας, για να προλάβετε τις αποτριβές ή τα κατάγματα των δοντιών σας και να συντηρήσετε το χαμόγελο που μόλις αποκτή­σατε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα νυκτός. Το άγχος των ημερών μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει κάνει τη χρήση του νάρθηκα κάτι απαραίτητο, όταν ασκούμε μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

09. Μην αφήνετε κενά μετά από εξαγωγές. Μετά από κάποια εξα­γωγή, τα δόντια μετακινούνται και φεύγουν από το οδοντικό τόξο, καταστρέφοντας έτσι τη δομή τού στόματος μας.

10. Κάντε γέφυρες και στεφάνες. Χρησιμοποιήστε σύγχρονα υλικά ζιρκονίου, χωρίς μέταλλο. Με τη χρήση της τεχνολογίας και τα συ­στήματα CAD-CAM, ξανασχεδιάστε το χαμόγελο σας!

Πριν από κάθε αισθητική παρέμ­βαση, ζητήστε ένα teeth imagine και μια ανάλυση χαμόγελου, που θα σας προϊδεάσει για το τελικό αποτέλεσμα.

Το πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι αυτό που δεν φαίνεται: οι φίλοι μας θα πρέπει να αναρω­τηθούν τι κάναμε και ομορφύναμε και όχι τι κάναμε στα δόντια μας... Αυτή θα είναι και η ερώτηση από την οποία θα φανεί αν η παρέμ­βαση που κάναμε ήταν επιτυχη­μένη ή όχι. Δόντια απίστευτα λευ­κά που φωσφορίζουν, δόντια χον­τρά που προβάλλουν σαν αλογίσια και αφύσικα αλλοιωμένα χαμόγελα δημιουργούν τραγικές εντυπώσεις, που θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτός είναι, εξάλλου, ο ρόλος της αισθητικής οδοντιατρικής: να μας κατευθύνει σωστά σε έναν χώρο που μας είναι άγνωστος και να μας βοηθήσει, μέσω ενός χα­μόγελου, να προβάλλουμε τα χα­ρακτηριστικά μας.

Τα δόντια μας δεν είναι αξεσουάρ, αλλά κάτι ζωντανό -και ο ρόλος του γιατρού, καθοριστικός στο να φροντίζουμε την υγεία μας και να ομορφύνουμε -όχι να γε­λοιοποιηθούμε...

Η λεύκανση γίνεται με χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου, που, με τη βοήθεια μιας λάμπας LED ή ενός ΚΤΡ laser, διεισδύει στην αδαμαντίνη και διαλύει τις συσσωρευμένες χρωστικές. Δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη, ενώ, αν συνδυαστεί με νάρθηκες νυκτός με λευκαντικό στο σπίτι, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και διαρκέστερο.

 

πηγή : Υγεία Δεκέμβριος 2013