There are no translations available.

 

The Perfect Smile

 

  

Στη σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική υπάρχουν διάφoροι μέθοδοι που απευθύνονται στους ανθρώπους που επιζητούν ένα εντυπωσιακό, υγιές, φωτεινό, λευκό χαμόγελο. Η πιο συντηρητική και φθηνή μέθοδος είναι η λεύκανση. Η λεύκανση μπορεί να απομακρύνει τη γερασμένη εμφάνιση των δοντιών, μπορεί όμως να δράσει ικανοποιητικά και σε σκουρόχρωμα δόντια που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να αποχρωματιστούν, όπως στις περιπτώσεις που η δυσχρωμία είχε προκληθεί από τη νέκρωση του πολφού, από τη λήψη αντιβιοτικού, ή εξαιτίας υπερβολικής πρόσληψης φθόρου. Ο γενικός κανόνας είναι πως όλα τα δόντια μπορούν να λευκανθούν. Το ζητούμενο όμως είναι η λεύκανση να είναι όσο το δυνατόν ελεγχόμενη και χρωματικά ομοιόμορφη επάνω σε όλα τα δόντια. Επίσης ο τόνος του λευκού που θα επιλεγεί ως επιθυμητός στόχος, θα πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα της επιδερμίδας του ατόμου και τη συνολική ηλικιακή εντύπωση. Ο οδοντίατρος μπορεί να προσεγγίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της λεύκανσης. Συνιστάται να γίνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι. Το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί θα αποφασιστεί από κοινού με τον οδοντίατρο σας, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας των δοντιών, την έκταση της χρωματικής αλλαγής που επιδιώκεται, τον διαθέσιμο χρόνο και τις προτιμήσεις του. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο γίνεται σε 1-3 ραντεβού αφού πρώτα εξακριβωθεί ότι τα δόντια και τα ούλα είναι υγιή. Κάθε επίσκεψη διαρκεί 30-60 λεπτά.

Μετά από τον καθαρισμό των δοντιών και τη στίλβωσή τους τοποθετείται ένα ζελέ πάνω στα ούλα ή ένας ελαστικός απομονωτήρας γύρω από τα δόντια για να προστατευθούν οι μαλακοί ιστοί από την καυστικότητα του λευκαντικού παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί. Είναι μία διαδικασία απλή και απολύτως ανώδυνη.

Εάν τα δόντια δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στην λεύκανση στον επιθυμητό βαθμό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μπορεί να σας συστήσει ο οδοντίατρος σας και αφορούν την επικάλυψη της πρόσθιας επιφάνειας ή ολόκληρου του δοντιού με ένα υλικό που κατασκευάζεται έτσι ώστε να έχει την επιθυμητή απόχρωση του λευκού για ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Το BONDING είναι μία σύγχρονη μέθοδος αισθητικής παρεμβολής με την οποία μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελό σας. Χρησιμοποιώντας ειδικές λευκές ουσίες, που ονομάζονται σύνθετες ρητίνες, και εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη τεχνική, μπορούν να φραχθούν κενά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, να ασπρίσουν σκουρόχρωμα και να μεταβληθεί το σχήμα και η μορφή ενός δοντιού. Δόντια που παρουσιάζουν κάποια αποτριβή, μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο το χαμόγελο σας. Μάλιστα η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, με καθόλου ή ελάχιστα τρόχισμα και συνήθως χωρίς αναισθησία. Είναι ο οικονομικότερος τρόπος αισθητικής αποκατάστασης οδοντιατρικών εργασιών, σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης ή τις γέφυρες, όπου σε αυτές απαιτείται η κατασκευή τους σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν μία σχετικά γρήγορη και ανώδυνη λύση για περιπτώσεις δοντιών με κακό σχήμα και σκούρο χρώμα. Τα δόντια αποκτούν λευκό χρώμα και σωστό σχήμα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η λύση αυτή πλεονεκτεί έναντι της κλασικής λύσης τοποθέτησης στεφανών, διότι είναι σαφώς πιο συντηρητική, δηλαδή το δόντι τροχίζεται λιγότερο. Σε πολλές περιπτώσεις η όλη διαδικασία δεν απαιτεί καν τοπική αναισθησία. Πρακτικά, αυτό που γίνεται είναι ότι αφαιρείται ένα λεπτό στρώμα από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και παίρνονται αποτυπώματα, τα οποία στέλνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Εάν το επιθυμεί ο ασθενής μπορούμε να καλύψουμε τα φυσικά δόντια με προσωρινές αποκαταστάσεις μέχρι την κατασκευή των μονίμων (συνήθως 7-10 μέρες). Στο επόμενο ραντεβού τοποθετούνται οι όψεις με τη βοήθεια ειδικής συγκολλητικής κονίας και ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο με ένα ξεχωριστό, αστραφτερό χαμόγελο. Πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζεται κατά κόρον από τους οδοντιάτρους στην Αμερική. Οι περισσότεροι αστέρες του Χόλιγουντ έχουν διαβεί το κατώφλι κάποιου οδοντιάτρου, ο οποίος τους τοποθέτησε όψεις πορσελάνης.

Αποκαθιστώντας τα δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση και διορθώνοντας την κάθετη διάσπαση, επαναφέρουμε και τη χαμένη στήριξη στους μύες του προσώπου (dental face lift). Μπορούμε πια, παράλληλα με την απόκτηση ενός αστραφτερού χαμόγελου, να κάνουμε τα χείλη να φαίνονται πιο σαρκώδη, να μειώσουμε τις ρυτίδες του άνω χείλους στους καπνιστές, να απαλύνουμε τις ρινοχειλκές και τις πινοπαρεισκές αύλακες, να τονίσουμε τα ζυγωματικά. Τέλος, άλλες λιγότερο συντηρητικές μέθοδοι όπως τα εμφυτεύματα έρχονται να δώσουν λύσεις προβλημάτων όπως οδοντικά κενά, νωδότητα, συγγενής έλλειψη προσφέροντας ένα άριστα συγκροτιμένο χαμόγελο.  Όποια μέθοδο και να επιλέξουμε για να δημιουργήσουμε ένα φωτεινό χαμόγελο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το διατηρούμε με εξάμηνο έλεγχο στο οδοντιατρείο και με σωστή στοματική υγιεινή.

 

Μαρία Χατζάνη

DOS MDS Οδοντίατρος

Αισθητική Οδοντίατρος

www.hatzaki.com

 

πηγή: Crawford Magazine τεύχος Season 3